'Wij zijn ons verhaal'

'Een plek waar wij ook kunnen logeren'
Perez

Gerald Croes, vader van Perez (15)

Waar gaat Perez straks wonen?  Wie gaat er straks voor Perez zorgen? Dit zijn vragen die telkens weer door mijn hoofd gaan.

Mijn droom is een huis zoals thuis, waar Perez kan wonen, een liefdevolle, veilige omgeving, waar warmte, geborgenheid en de juiste professionele zorg aanwezig is. Een huis waar aandacht en begrip is voor de zorgvraag.

Een plek waar wij (ouders), zus, en familie op bezoek kunnen komen wanneer wij dat willen, een plek waar wij ook kunnen logeren en gezellig samen kunnen eten.

Een huis waar Perez onbezorgd kan leven en wij als ouders en zus ons leven weer langzaam kunnen leven.

'Zorg en warmte als bij ons thuis'
Lars

Peter en Elma ouders van Lars (19)

Onze droom voor Lars is een plek waar Lars dezelfde zorg en warmte vindt als bij ons thuis in ons gezin. Waar zijn opa en oma, net als zijn broer en zus, net zoals nu wanneer zij willen langs kunnen komen op bezoek. Waar mogelijkheden zijn om sport, spel, plezier en zorg zo bij elkaar te brengen, dat Lars zich echt op zijn plaats voelt. Waar warmte en vriendschap hand in hand gaan met professionele zorg en ieder kind de ruimte krijgt om zichzelf te ontwikkelen.

'ik wil samen met vrienden wonen.'
Lyam

Miranda, moeder van Lyam(16)

De tijd gaat snel … Lyam is nog maar 15 maar ‘uitvliegen’ zal vanwege zijn beperking anders gaan dan bij m’n jongste zoon… en juist daarom ben ik daar nu al mee bezig. Ik gun hem een plek waar hij zijn leven kan leven zoals hij dat wil, met de ondersteuning die vanwege zijn beperking nodig is dichtbij…   Een plek waar hij met vrienden samen kan wonen – want dat vindt hij belangrijk, waar hij zijn eigen thuis heeft, visite kan ontvangen, kan ontspannen en dus – net als zijn broer – zelfstandig kan zijn.  

Wat me bij het Mooi Leven Huis tov al het andere in de regio zo aanspreekt is dat ouders de visie bepalen en op zoek gaan naar een zorgaanbieder die bij deze visie past en hierin met ouders gezamenlijk optrekt. In plaats van -  wat meestal gebeurt - dat de zorgaanbieder bepalend is. 

'We zijn erg benieuwd'
Sharon

De dame op de foto is Sharon, een vrolijke meid van 17 jaar. We hoorden van het Mooi Leven Huis op radio Drenthe. Natuurlijk dachten we wel aan later , maar dat schoven we steeds voor ons uit. We zijn erg benieuwd naar wat er komen gaat… 

'Mijn kind blijft van mij. Ik mag naar hem toe wanneer ik dat wil.'
Quentin 

Met wonen voor Quentin (17)  was ik nog helemaal niet bezig. Ik moet zeggen dat ik het ook geen fijne gedachte vind om hem ergens heen te brengen en achter te laten. Want voor mijn gevoel gebeurt dat toch als je kind begeleid gaat wonen. Hoe anders was het toen ik van het Mooi Leven Huis las. Ik dacht meteen:,, Dit is iets voor Quentin!” Hier voel ik me goed bij: mijn kind blijft van mij. Ik heb nog steeds de regie en zeggenschap over zijn leven, net als nu hij nog thuis woont. Het enige verschil is dat een ander de meeste dagelijkse zorg overneemt. Ik mag naar hem toe wanneer ik dat wil, hij mag naar mij wanneer hij dat wil, we kunnen logeren, samen eten….. Geen aanpassing aan de zorgverlener, maar de zorgverlener past zich aan aan de wensen van de ouders. Geen afstandelijke, onbetrokken instantie, maar een gezellige, huiselijke plek, waar we als gezin altijd welkom zijn. Quentin kan niet meebeslissen, heeft geen idee waar we mee bezig zijn. Maar ik weet zeker dat hij het hartstikke leuk gaat vinden en dat hij hier helemaal op zijn plek zal zijn!

'We dachten daar komt “onze Lars “ niet voor in aanmerking '
Lars

Het Mooi Leven Huis klonk als iets ontastbaars voor ons. We dachten daar komt “onze Lars (16) “ niet voor in aanmerking omdat hij heel veel zorg nodig heeft. Maar niets is minder waar.We mogen ons eigen team van zzp-ers/ pgb-ers mee nemen, dit geeft een vertrouwd gevoel zowel voor Lars als voor ons als ouders. De zorg is hierdoor goed gewaarborgd waardoor we Lars een veilige plek kunnen bieden. Dezelfde zorg als thuis maar dan op een andere plek. Je eigen plekkie! Hoe mooi is dat?Lars kijkt dan een beetje bedenkelijk maar er komt ook een lach. Samen thee drinken met papa, mama, broertje, zusje en je vrienden van het Mooi Leven Huis . Lars ziet het wel zitten en wij ook !

''Ik wil een plek waar niemand zich druk maakt om wat ik heb.'
Stef

Henriëtte en Anton ouders van Stef (21)

Jaren geleden had Stef een Quote  “ik wil een plek waar niemand zich druk maakt om wat ik heb”

Met Stef was het vanaf zijn geboorte al een puzzel, er was niet gelijk een antwoord op de vele vragen die we hadden. Eigenlijk ging niets vanzelfsprekend. Wel was onmiddellijk duidelijk dat hij extra zorg en begeleiding nodig heeft. Al snel ga je dan ook al nadenken over zijn toekomst. Is er een mooie plek waar hij later kan wonen en kunnen wij die voor hem vinden? Bij het concept van het mooi leven huis hebben wij een heel goed gevoel. We hopen dat Stef, net als bij ons thuis, er op een fijne en gezellige manier zijn “eigen thuis” kan vinden. We hebben dan weer een groot stuk van de puzzel gevonden!

'Rust en vertrouwen voor de toekomst'
Wende

Onze dochter Wende is nog maar acht jaar maar toch maken we ons af en toe al zorgen over haar toekomst. We weten dat ze niet zelfstandig zal kunnen wonen. We weten dat wij nu al niet meer de jongsten zijn.... En er is zoveel gedoe in de zorg…Omdat ze nog maar acht is kunnen we dit nog wel even voor ons uitschuiven... dacht ik 

Totdat mijn oog viel op een klein stukje in een huis-aan-huis-krantje, getiteld: “Ouders willen Mooi Leven Huis in regio Emmen".  Ik las verder: “Het Mooi Leven Huis is een plek waar een kind met een beperking helemaal zichzelf kan zijn. Een thuis met rust en veiligheid, ook als de ouders zelf niet meer voor hun kind kunnen zorgen.”   

En ook al is Wende nu nog jong, wij vinden het heel waardevol om nu al mee te mogen denken over de plaats waar zij zich later verder kan ontwikkelen en kan zijn wie zij is in dat veilige huis. Dit geeft ons rust en vertrouwen in de toekomst.  

'Dit concept past bij Jelmer.'
Jelmer

Irma en Jol de Jong, ouders van Jelmer (19)

Op een dag gaat je kind de deur uit om op zichzelf te gaan wonen. Dat klinkt heel normaal maar is het niet altijd. Hoe gaat dat met Jelmer en wanneer? Naast alle zorgen voor een kind met beperkingen is dit een vraag die ons al een paar jaar op de achtergrond bezighield. We hadden daar wel ideeën over. Kleinschalig, niet te ver weg zodat we makkelijk even op bezoek konden komen, zorg op maat in een liefdevolle en vertrouwde omgeving, zorg die ook gewaarborgd is als wij er niet meer voor Jelmer zijn. Concreet hadden we echter nog niets. Toen Jelmer 18 jaar werd en daarmee voor de wet volwassen moesten we een hoop zaken officieel regelen. Op dat moment gingen we ook meer nadenken over een “huis” voor Jelmer. Na een informatieavond over het Mooi Leven Huis kwamen we tot de conclusie dat dit het concept is dat bij ons, maar nog veel belangrijker, bij Jelmer past.

'Dit is waar we naar op zoek zijn.'
Janine

Later is nu.

Waar vind je een mooie en vertrouwde plek voor Janine? Het hield ons al een tijdje bezig.Toen we hoorden van het MLH wisten we: dit is waar we naar op zoek zijn. Het voelde meteen goed! Het Mooi Leven Huis heeft alles wat we zoeken voor onze prachtige dochter: een fijn Thuis, Toekomst, Warmte, Geborgenheid en goede Verzorging. Een plek waar familie en vrienden welkom zijn. Want dat heeft ze nodig,  Janine houdt van de bekende mensen om haar heen en gezelligheid.

Later…..was nog steeds ver weg.

Nu……..mogen we bouwen aan een mooie toekomst voor Janine.